31
Aug

INTEGRATION WITH NATURE

The international Competiton for the design of an extension for the Serlachius Museum Gösta (Joenniemi Manor), organized by the Gösta Serlachius Fine Arts Foundation, aimed at implementing a solution that is compatible with its unique natural and cultural environment, as well as functional and feasible. Located in a fascinating site on the lake distinct by its unique natural landscape, the extension was to contain facilities for travelling exhibitions, Collections. Conferences. representation functions and offices as well as a restaurant with auxiliary spaces. It also contained a new main foyer and ticket sales facilities with auxiliary spaces.

At present, the process of extension of museum buildings that are considered to be built heritage is becoming one of the most challenging tasks of contemporary architecture. AS countries and societies and are constantly reidentifying their historical and cultural resources, more and more architects are being involved in design interventions that are based on careful studies of the complexity of the existing contexts, spatial, cultural and environmental.

The proposed Museum extension building is envisioned to send out new impulses to both of scenes, art and architecture. The old and the new, the past and the present, the then and now are all to be linked together in an innovative manner, Creating an extension to the institution that is to be at the centre of the Nordic art scene.

Concept

The volumetric composition Of the new building consists of components of different heights that are connected in a whole that consists of the individual but well-integrated parts. The idea to make a whole out of elements comes as a reference to the present character of the immediate surrounding that could be perceived as an ensemble of architectural and vegetal sedimentations over time. Moreover, the act Of densification of mass results In a compact form that is highly advantageous in terms of ecology and therefore sustainability.

This rationale enabled an organizational plan where internal programmatic applications are interwoven on many composition levels, thus allowing spatial synergies of various intensities. Major programmatic strong—points that are a catalyst of public presence, apart from the exhibitions spaces, are all oriented towards the southern perimeter of the building where the panoramas over the surrounding landscape are extraordinary.

In the exhibition spaces, the interior is concealed from the exterior thus Creating a world of itself. As Symmetry, the foyer is largely open and orientated towards the surrounding natural habitat, thus creating a duality of atmospheres that are to be experienced by the museum visitors.